„ПхЕТ“ приказ сајта и радионица

У петак, 11. октобра 2019. за учитеље и наставнике присутне на наставничком већу реализован је приказ сајта и радионица која је за циљ имала упознавање могућности које пружа интернет страница „ПхЕТ“.

Приказ сајта и радионицу водила је Светлана Којић.

ПхЕТ (PhET-Physics Education Technology) је интернет страница која је настала 2005. године и представља базу бесплатних интерактивних симулација из природних наука. Цео овај пројекат осмислио је нобеловац Карл Вимaн (Carl Wieman) на Универзитету Колорадо Боулдер са циљем пружања подршке наставницима и професорима физике, хемије, математике и биологије. Све симулације пре објављивања пролазе обимно тестирање, проверање и испробавање од стране предавача и ученика како би се обезбедила образовна ефикасност и употребљивост. За преглед и коришћење симулација потребан је рачунар, интернет и било који претраживач.

На сајту заинтересовани наставници могу прегледати и испробати симулације, као и пратећи материјал који упућује како се симулације користе. Такође, симулације се могу потпуно бесплатно преузети и користити и без интернета. Подршку за наш језик (превод најзначајнијих елемената сајта) урадио је колега из Алексинца  Владан Ал. Младеновић.

Пхет симулације су забавне, интерактивне и блиске ученицима јер омогућавају коришћење нових технологија и искуствено учење. 

Аутор текста: Светлана Којић.

Аутор фотографија: Весна Јуришић.

„ПхЕТ“ приказ сајта и радионица
Иди на врх