Рекреативна настава на Златибору 2019.

Рекреативна настава изведена је на Златибору у периоду од 4. до 10. октобра 2019. године, а смештај и исхрана били су организовани у одмаралишту ,,Браћа Секулић“.

Окупљање ученика и прозивка реализована је испред школе у заказано време. Након прегледа техничке исправости возила од стране полиције и упућивања на поновни преглед због неслагања датума од задњег прегледа, са малим закашњењем, кренули смо у правцу Златибора. Прво смо успут покупили ђаке подручних одељења из Краљеваца и Добринаца. Путовање је било са малим  паузама због потреба деце.

Прва пауза је била око 11. часова у Бранковини где су деца доручковала и обишла споменик наше песникиње Десанке Максимовић  и спомен обележја чувених јунака из многобројних ратова – Ненадовића.

Након посете Бранковини, возач је возио пажљиво и полако, тако да нисмо имали никаквих проблема. На одредиште смо стигли у поподневним часовима и поједини родитељи који су се обавезали да ће вест проширити даље су били скоро истовремено обавештени. Такође, вест о нашем приспећу је објављена у групи на фејсбуку као и све активности које су се изводиле за време боравка праћене су и преко Дечијег интернет радија – ДИР, емисија – ,,Велики одмор“, које су уједно биле постављене и на сајт школе. Сачекало нас је особље дечијег одмаралишта и сместили смо се у собе.

„Велики одмор“ – Дино парк – Рекреативна настава Златибор (аудио и видео)

„Велики одмор“ – Златибор (аудио и видео)

„Велики одмор“  – Споменик на Шуматном брду, Златибор (аудио и видео)

„Велики одмор“ – Златиборска језера (аудио и видео)

„Велики одмор“ – Утисци ученика о рекреативној настави, Златибор 2019. (аудио и видео)

Након смештања у собе одржан је састанак са управом одмаралишта и ту је утврђен јеловник за децу за сваки дан понаособ.

Морамо напоменути да је особље свесрдно изашло у сусрет сваком нашем захтеву. На том састанку смо се упознали и са дежурном докторком Зором Вермезовић и рекреаторком Радмилом, као и са осталим особљем које је имало за задатак да се брине о нашем боравку на Златибору. Том приликом смо и добили контакт телефоне рецепције, ноћног чувара, управнице.

Први дан – 4. октобар

У дану доласка у 15 часова, договорили смо се да прва ужина буде у 16 часова, а потом смо прошетали око језера са рекреаторком. Свака шетња је имала и едукативни карактер. Ученици су усвојили информације о биљном и животињском свету карактеристичном за ово поднебље. Повратак у хотел и припрема за вечеру, а потом дечја игранка до 21 час када деца одлазе у своје собе и већина је брзо заспала због путовања. Собе су чисте и топле и већ прво вече као и свако касније посећује нас педијатар др Зора Вермезовић и распитује се за децу.

Други дан – 5. октобар

Другог дана све по распореду и договору, устајање, доручак у 8. Пауза и учење према плановима учитеља све до шетње и обиласка ,,ДИНО ПАРКА“ – цена улазнице је била 350 динара, где су уз стручну помоћ водича ученици могли да се упознају са животињама диносаурусима –репликама. Данас је познато да су ови страшни гмизавци живели на Земљи од пре 230 до пре 66 милона година. Деци је било интересантно да их виде, а неке реплике су могле да испуштају и звукове и праве покрете, тако да је доживљај био још већи. Повратак у хотел, ручак, а како је била почела да пада киша наставак је после поподневне наставе, одржан у ,,балон-сали“ – спортски дан. Од 17 часова је предвиђено време за ликовно-литерарни рад поводом Дечје недеље. На крају дана после вечере, журка на тему ,,Ја имам талента“.

Трећи дан – 6. октобар

Устајање, доручак, наставне активности, а потом шетња до ,,Ранча Зова“, где су деца могла да виде како домаће тако и неке дивље животиње. За њих је био највећи доживљај да могу да јашу коње уз пратњу домаћина. Сликање и одмор на прелепом ранчу и љубазни домаћини учинили су да су деца била задовољна и срећна. Повратак у хотел на ручак, поподневна настава све до поласка у шетњу, овај пут по слободном избору учитеља. Касније вечера и после вечере ,,Шиз-фриз“ и игранка. На крају, улазак у собе и спремање за спавање.

Четврти дан – 7. октобар

Све већ по старом, устајање, доручак, настава и по плану шетња до оближње цркве и касније посета метеоролошкој станици, где деца од рекреаторке Радмиле добијају све потребне информације о мерним уређајима који се налазе и о њиховој намени, као и о прикупљеним подацима који нам служе за прогнозу времена. Повратак на ручак, поподневне активности, ужина и шетња по избору учитеља. После вечере, по ппрограму је предвиђен ,,Маскенбал“ и наравно избор победника и за крај игранка. Одлазак у собе и спавање.

Пети дан – 8. октобар

После доручка и наставних активности, предвиђена је шетња до оближњег споменика на Главуџи, чувена стаза здравља и ружа ветрова. О историјату подигнутог споменика и речима – стиховима које је написао песника Васко Попа, обавештење је дала рекреаторка. Поглед са Шуматног брда или Главуџе, је предиван, тако да смо могли да уживамо у предивном погледу и пејзажима који се пружају докле год може наш поглед да обухвати. Повратак на ручак, поподневне наставне активности и после припрема за шетњу која је као и сваког дана почињала око 16. часова. Вечера и такмичење ,,Више од игре“.

Шести дан – 9. октобар

У плану је био обилазак возићем до ,,Златиборских језера“ (цена 250 динара), прво доручак, наставне активности и до поласка мала шетња. У 10.30, већ смо у возићу и наша вожња према Златиборским језерима почиње. Деца уживају у прелепом погледу, природи која нас окружује и кроз коју пролазимо. На предвиђеном језеру, од три која се налазе у окружењу, дочекао нас је љубазни домаћин Милован, звани Комшо. Деца су могла да прошетају уз обалу језерцета, уживају на спортским теренима и да се упознају са предивном природом, али и науче о биљном и животињском свету који се налази у окружењу. Овај део је богат брезовом шумом и бистрим потоцима у којима се поред риба налазе и ракови. То прелепо уживање морамо се завршити, растали смо се са домаћином да би смо стигли на ручак. Поподневне активности по плану, шетња и спремање за вечеру. После игранке полако се почињемо спремати и за повратак кући.

Седми дан – 10. октобар

После доручка, наставак паковања и спремање за повратак кући. Како је возач Иван Бузаш, дошао претходно вече, могли смо на пут кренути око 11 часова, за повратак су нам спремили ланч пакете, који ће нам користити када будемо правили паузу.

До доласка у Руму, стали смо на Дивчибарима, пауза од једно пола сата, да се деца надишу свежег ваздуха и искористе за своје потребе. Пут настављамо до Бранковине, где смо у доласку доручковали, али сада је време ручку. Боравак око сат времена, довољан за шетњу и поново обилазак знаменитости овог предивног краја.

Полазак за Руму, где стижемо око 17. часова. У повратку нас је једно време пратила киша, али долазак, како у Добринце, Краљевце и Руму је протекао без кише. Предаја деце родитељима је протекла у најбољем реду.

Сво време нашег боравка, било је лепо време. Јутра јесу била мало хладнија, али се температура када су биле предвиђене наше активности постепено повећавала и достизала и до 20 и више степени. Тако да смо могли да уживамо у свим лепотама које ова лепа планина има.

На рекретивној настави боравило је укупно 44 ученика, шест одраслих, 5 учитеља и директор школе Нада Петровић. Рекреативна настава спроведена је у организацији ,,Корал  турса“ из Руме.

Због свега горе наведеног, мноштва фотографија, видео записа који се налазе на сајту школе, која документују цео боравак у хотелу ,,Браћа Секулић“, активности и добрих утисака ученика и учитеља Снежане Гојевић, Маје Живковић, Љиљане Дороњски, Светлане Јакић и Милорада Марковића закључено је да је програм рекреативне наставе у потпуности реализован, ученици су поштовали све обавезе и све је протекло у најбољем реду.

Аутор извештаја: учитељ Милорад Марковић.

Фотографије: учитељи Маја Живковић, Снежана Гојевић, Милорад Марковић и директорица Нада Петровић.

Рекреативна настава на Златибору 2019.
Иди на врх