Једнодневна екскурзија ученика 1. и 2. разреда

Дана 24.6.2020. године изведена је једнодневна ескурзија ученика првих и других разреда на релацији Рума – Сремска Каменица – Нови Сад – Петроварадинска тврђава – Рума.

Ескурзија је реализована у организацији туристичке агенције „КОРАЛ ТУРС“ из Руме.

На ескурзију је ишло 36 ученика и 5 учитеља.

Циљеви и задаци ескурзије су остварени уз добру организацију, доброг и пријатног водича и стрпљиве пријатне кустосе музеја. Ученици су могли да се упознају са историјским развојем и прошлости људи нашег краја – од леденог доба до данас. Исто тако упознати су са флором и фауном нашег краја, као и са животним путем и делом нашег песника Јована Јовановић Змаја.

Путовање је почело од Руме преко Ирига до Сремске Каменице. Ту смо посетили музеј и кућу Јована Јовановић Змаја, у којој је песник провео последње године живота, а која је адаптирана и отворена за јавност 1933. године. Ту смо у парку имали и краћи одмор , а деца су могла да доручкују и сликају се. Наставили смо пут према Новом Саду и посетили смо Природњачки музеј, где је деци најинтересантнији експонат био лобања са кљовама рунастог мамута, извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Поред тога ученици су упознати са флором и фауном наших простора. После краће шетње отишли смо до Музеја Војводине. Ту су се ученици упознали са још једном установом културе са музеолошком традицијом дугом више од 150 година и експонатима прикупљеним на подручју Војводине. После ручка који је био организован у МекДоналдсу имали смо краћи одмор и шетњу у Дунавском парку. Затим смо отишли у обилазак Петроварадинске тврђаве, симбола града Новог Сада. На повратку за Руму имали смо краћу паузу на Иришком венцу а затим смо кренули кући. У Руму смо стигли око 18 часова, а затим и у Краљевце и Добринце.

У реализацији ескурзије учествовали одељенске старешине: Снежана Гојевић, Нада Бирач, Драгана Плавшић, Верица Куриџа и Душан Јевтић.

Општи утисак деце и наставника је да је ескурзија била веома лепа и успешна.

Фотографије: учитељи Снежана Гојевић, Нада Бирач, Драгана Плавшић, Верица Куриџа и Душан Јевтић.

Извештај са екскурзије: Душан Јевтић.

Једнодневна екскурзија ученика 1. и 2. разреда
Иди на врх