Екскурзија ученика III и IV разреда

Једнодневна екскурзија за ученикe III и IV разреда Основне школе „Иво Лола Рибар“ из Руме реализована је на релацији Рума – Манастир Троноша – Тршић – Сунчана река – Рума, 23. октобра 2023. године у организацији Туристичке агенције „Корал турс“ из Руме.

Након извршене контроле документације и техничке исправности аутобуса туристичке класе од стране Органа унутрашњих послова, ученици наше школе са разредним старешинама, вођом пута Маријаном Јездић и представником туристичке агенције су испред матичне школе у Руми кренули у 8.10 ч, затим из Краљеваца у 8.20 ч и Добринаца у 8.30 часова. Kренули смо ка манастиру Троноша, преко Шапца, Прњавора и Лознице.

У Прњавору смо направили паузу за доручак, а затим наставили пут. Уследио је одлазак до манастира Троноша. Обишли смо спомен чесму „Девет Југовића“ која се налази испред главног улаза у манастир, посетили манастир и музеј Вуковог раног школовања. Уследила је пауза за самостално разгледање порте, фотографисање и куповину сувенира. Након ове посете, око 12 часова стижемо у Тршић, родно место Вука Стефановића Караџића. Посетили смо Вукову спомен кућу.

После обиласка објеката намењених посетиоцима, уследило је слободно време, искоришћено за паузу за ручак у ресторану „Промаја“ у Тршићу, слободну дечју игру на оближњој ливади и куповину сувенира. Посета Тршићу завршена је у 15 часова, када се кренуло преко Лознице пут Сунчане реке.

У етно село „Сунчана река“ стигли смо око 15.30 ч где су ученици имали прилику да се друже и фотографишу са животињама (коњи, магарац, пони). Обишли су Шотрину плажу и уживо видели природну границу са Босном и Херцеговином, реку Дрину. Слободно време су искористили за играње у парку и куповину сувенира. Пут Руме смо кренули у 16.30 часова, возећи се новим ауто-путем Рума-Шабац, већ у 18 часова смо били у Руми испред школе, где су родитељи преузели децу, у 18.15 часова у Краљевцима, а у 18.30 часова у Добринцима.

Цео дан је био изразито пријатан за наше активности. После јутарњих питања какво ће нас време послужити, може се рећи да је време било изразито важан фактор за овако лепо проведену и пуну утисака екскурзију. Надам се да ће овај дан допринети, а сигурна сам да хоће, њиховом напредовању, осамостаљивању, упознавању света и социјализацији.

Из наведеног може се закључити да је једнодневна екскурзија ученика на релацији Рума- манастир Троноша – Тршић- Сунчана река – Рума реализована у предвиђеном времену и постављени циљеви и задаци ове екскурзије су у потпуности реализовани, па се иста оцењује веома успешном.

Вођа пута,

Маријана Јездић

 

Екскурзија ученика III и IV разреда
Иди на врх