Да ли бисте пробали средњовековни декликатес – речне змијуљице које сисају крв другим рибама или прасе које бљује ватру ? Или бисте можда окусили пуњеног лабуда послуженог са све кожом и перјем?
У оквиру тематског дана „Упознајмо (средњовековни) свет кроз гастрономију“ одељење VI-2 је данас имало занимљиву прилику да „завири“ у земљани лонац кмета и „омирише“ властелинску трпезу .
Наставница историје, Сања Југовић, открила је ђацима када се у средњовековној Србији почео користити есцајг , зашто се вољени кромпир није конзумирао у Европи овог периода, као и да ли су Немањићи конзумирали хоботницу ! Потом је наставница биологије, Милена Чолић, повела ученике у школску кухињу , где су се према средњовековном рецепту заједно окушали у прављењу цењеног колача од сира – преснаца.
Упознајмо (средњовековни) свет кроз гастрономију