Упознајмо (средњовековни) свет кроз гастрономију

🤔 Да ли бисте пробали средњовековни декликатес – речне змијуљице🪱 које сисају крв другим рибама или прасе које бљује ватру 🐖? Или бисте можда окусили пуњеног лабуда 🦢послуженог са све кожом и перјем? ⁉️
У оквиру тематског дана „Упознајмо (средњовековни) свет кроз гастрономију“ одељење VI-2 је данас имало занимљиву прилику да „завири“ у земљани лонац кмета 🍞🍎 и „омирише“ властелинску трпезу 🍗🍑🍋🍷.
Наставница историје, Сања Југовић, открила је ђацима када се у средњовековној Србији почео користити есцајг 🍴, зашто се вољени кромпир 🥔 није конзумирао у Европи овог периода, као и да ли су Немањићи конзумирали хоботницу 🐙! Потом је наставница биологије, Милена Чолић, повела ученике у школску кухињу 👩‍🍳🧑‍🍳, где су се према средњовековном рецепту 📜заједно окушали у прављењу цењеног колача од сира – преснаца.🍰
Упознајмо (средњовековни) свет кроз гастрономију
Иди на врх