Угледно-сараднички час „Бостонска чајанка“

На данашњем угледно-сарадничком часу „Бостонска чајанка“ отпутовали смо у Америку у 18. век. 🇺🇸 Одељење 7-1 се упознало са животом првих британских колониста на америчкој обали Атлантика, али и њиховим затегнутим односом са британском круном. 🇬🇧 Кап која је прелила чашу толеранције колониста био је порез на чај!
Зашто баш чај?! ☕
Кроз кратки видео и разговор на енглеском језику са наставницом, ученици су сазнали како је Британцима чај постао део обавезне свакодневнице, а самим тим су лакше разумели разлоге „синова слободе“ који су демонстративно у бостонској луци побацали сандуке достављеног чаја децембра 1773. Уследио је рат за независност и стварање Сједињених Држава.
Да би показали шта су научили на часу, ученици су добили задатке да се уживе у улоге новинара и америчких побуњеника. Пошто су сазнали шта је интервју, покушали су исти да осмисле сами. Импровизовали су чак и микрофоне. 🎤
А каква би била чајанка да нема чаја…? 🫖
Пратећи час, и ученици и гости, могли су да се послуже камилицом или наном са коцкицама шећера.
Час су реализовале наставница енглеског Ивана Јовановић, наставница српског језика и књижевности Бранка Малић и наставница историје Сања Југовић.
Угледно-сараднички час „Бостонска чајанка“
Иди на врх