Рекреативна настава, Дивчибаре 2023.

Рекреативна настава за ученика од првог до четвртог разреда организована је у периоду од 23-29. априла 2023. године путовањем на Дивчибаре у одмаралиште „Стеван Филиповић“.

Рекреативна настава спроведена је у организацији ,,Корал  турса“ из Руме. У претходном контакту са агенцијом добијене су информације да ће аутобус бити постављен испред школе у Руми на дан поласка у 6.45, а да је планиран полазак у 7.30 из Руме, 7.45 из Краљеваца и 8.00 из Добринаца. Превозник је био Банбус. Најављена сатница је реализована у складу са планом, а пошто је претходно извршена провера техничке исправности аутобуса. По плану вожње прво су се укрцали ученици са учитељима из Руме, затим Краљеваца и Добринаца и тек тада смо заправо започели нашу авантуру. Пауза до нашег крајњег одредишта направљена је код Ваљева, у трајању од око 45 минута. На одредиште смо стигли у 11.20.

Услуга којом смо започели боравак била је ручак. Пошто смо истоварили кофере уследио је распоред по собама. У приземљу је био трећи разред са учитељем Милорадом Марковићем, на средњем спрату учитељице Маја Живковић, Нада Бирач и Верица Куриџа, а на горњем спрату Драгана Плавшић и Маријана Јездић.
Након састанка са свима који учествују у реализацији рекреативне наставе (доктори, рекреатори, шеф кухиње, ресторана, управник) уследила је и прва шетња. Наша прва шетња је била до врха Мали Голубац где смо разгледали крајолике и природу. У забавном програму је било упознавање и „Ралетова смехотека“.

Другог дан је уследила вожња возићем до видиковца Краљев сто. У поподневним сатима су организоване дечије игре на игралишту. Увече је било такмичење за „Шиз фризуру“.

Трећег дана смо планинарили шетњу до Жабљег потока и центра Дивчибара. Пешачили смо кроз борову шуму. Поподне  су реализоване игре за децу и увече је одржано такмичење „Покажи шта знаш“.

Четвртог дана смо пешачили до Црног врха где смо ишли у панорамску вожњу жичаром. У поподневним сатима део групе је ишао на планинарење до Великог Голупца, а други део групе је ишао до центра у куповину. Увече је било караоке такмичење.

Петог дана је део групе ишао у шетњу до центра опет у куповину, а део групе је продужио возићем до видиковца Паљба где су се пружали дивни погледи на Косјерић. Поподне су деца гледала цртани, јер је напољу много дувало. Увече смо припремили маске за маскенбал.

Шестог дана је нападао снег. У циљу што боље забаве деце много смо се потрудили да обезбедимо гуме за спуштање испред одмаралишта. Уследило је сат времена зимске забаве. У поподневним сатима смо сакупљали своје ствари и полако се паковали. Одржано је завршно вече и подела диплома.

Седмог дана, након обављеног доручка, спаковали смо кофере у аутобус и полако око 12.30 смо кренули кући. Направили смо паузу после Ваљева и били смо кући око 17.00.

Што се тиче здравља деце, било их је који су имали благе респираторне реакције на промену температуре и климатских услова, понеко је био са слабијом температуром па је стручна докторска служба реаговала и спречила даље развијање болести.

Храна је била лепа, права домаћа и деца су је углавном јела. Уколико неко није волео поједини оброк добијао је заменски, али смо се трудили да таквих оброка буде што мање.

Временске прилике смо искористили како би деци био забаван боравак на планини. Због свега наведеног, мноштва фотографија и видео записа који документују цео боравак, све активности, као и добре утиске ученика и учитеља закључујемо да је, по нашем мишљењу, рекреативна настава успешно реализована.

Аутор извештаја, вођа пута: учитељица Маја Живковић

Аутори фотографија и видео записа: учитељица Маја Живковић и учитељ Милорад Марковић

Рекреативна настава, Дивчибаре 2023.
Иди на врх