Пратећи Дунав! Екскурзија 7. и 8. разреда

Четрдесет и осам ученика седмог и осмог разреда наше школе је са својим наставницима и одељенским старешинама, Миленом Чолић, Милошем Комленцем, Слађаном Пауновић и Сањом Југовић било на дводневној екскурзији, 1. и 2. октобра 2019. године, у организацији туристичке агенције „Корал турс“ из Руме.

И баш тамо где је Дунав најшири, пред улазак у теснац који му је између напуклих Карпата изрезао највећу клисуру у Европи, била је и наша прва станица на овом путовању – импозантна средњовековна тврђава Голубац, споменик културе од изузетног значаја. Ученици су са великом радозналошћу обилазили тврђаву, импресионирани бурном прошлошћу и легендама овог моћног утврђења, а имали су и прилику да посете две изложбе, од којих је прва нарочито била занимљива, јер је била посвећена Мирослављевом јеванђељу.

Посета праисторијском археолошком налазишту Лепенски вир је оставила нарочит утисак на ученике. Ученици су начинили мноштво фотографија на овом јединственом месту у Европи сликајући плански грађене остатке станишта-светилишта, изложене алатке од кости, рога и камена, накит и чувене камене скулптуре божанстава становника Лепенског вира.

Након смештања у хотел „Лепенски вир“, наша група је обишла центар Доњег Милановца, прошетала уз Дунав, а после вечере наставила је дружење у хотелској дискотеци до касно у ноћ. Већ рано изјутра кренули смо путем хидроелектране Ђердап, дивећи се неузнемиреном Дунаву и јесењим пејзажима моћних планина који су кроз прозор промицали поред нас. У хидроелектрани Ђердап локални водич нас је исцрпно упознао са принципима рада ове моћне грађевине и провео кроз исту.

На повратку кући, застали смо на Сребрном језеру и на обали ове прелепе водене површине сви заједно препричавали анегдоте и сабирали утиске са ове дивне екскурзије.

Аутори фотографија: ученици Данијел Шаламон, Сања Кузмановић, Ивана Паравиња и наставник Милош Комленац.

Текст: наставница Сања Југовић.

Пратећи Дунав! Екскурзија 7. и 8. разреда
Иди на врх