Екскурзија ученика трећег и четвртог разреда

Према годишњем плану и програму школе за школску 2022/23. реализована је једнодневна екскурзија ученика 3. и 4. разреда наш школе, на релацији Рума – Вршац – Рума, у организацији туристичке агенције ,,Корал турс“ ДОО Рума.
На пут је кренуло 50 ученика, 5 учитеља и Иван Бузаш испред агенције. Прва пауза и доручак, смо обавили на стајалишту поред бензинске пумпе и ресторана на излазу из Панчева у правцу Вршца. Настављамо у правцу нашег првог места које треба да посетимо а то је манастир Месић . Један од најзначајнијих манастира у југоисточном Банату. За време боравка у порти манастира , деца су могла да уживају у лепоти природе која окружује овај манастир, купе сувенире у манастирској продавници и ко је хтео запали свеће за своје ближње. Пут настављамо у правцу Вршачког брега и прелепе Вршачке тврђаве, која је и симбол града и околине. Њу је највероватније сазидао Ђурађ Бранковић 1439. године. Налази се на брду високом 399. метара. Ученици су могли да изблиза виде донжон кулу, која је доста очувана и уживају у прелепом панорамском погледу. Боравак нам је покварила киша која је почела да пада, па смо се полако спустили до нашег аутобуса и наставили даље према следећем предвиђеном месту наше посете, а то је град Вршац. Прво обилазимо ,,Градски музеј Вршац“. Градски музеј Вршац је завичајни музеј, комплексног типа, у коме су заступљена стручна одељења: археолошко, историјско, нумизматичко, етнолошко, природњачко, уметничко, као и конзерваторска радионица за керамику, фреске и слике. Настављамо да упознајемо град и његове знаменитости. У даљини смо видели највећу римокатоличку цркву у Србији, посвећену Светом Герхарду од Сагреда, изграђену у другој половини XIX века, зграду Градске скупштине и обилазак ,,Апотеке на степеницама“ у којој се налазе сталне поставке „Историја здравствене културе југоисточног Баната” и „Природњачка поставка”. Деца су имала довољно времена да уживају у разгледању изложених експоната, да виде и науче нешто ново. Нарочито их је интересовала ,,Природњачка поставка“, препариране птице и животиње овога подручја.
Пуни утисака, а и киша која је почела повремено да пада, наша посета Вршцу се завршава и полако крећемо назад у правцу Београда, где ћемо направити и још једну паузу. Одабрали смо ресторан McDonalds. Време искоришћено за јело и одмор и припрему за повратак кући.
У Руму смо се вратили према предвиђеном плану.
Никаквих проблема није било за време трајања екскурзије. Могли смо да реализујемо све наведено. Деца су била добра , а доста су допринели и учитељи да све то протекне у најбољем реду.
Циљ и задаци екскурзије су остварени.

Екскурзија ученика трећег и четвртог разреда
Иди на врх