Баци гранулице, не петарде!

Ближе нам се празници. Улице сијају осветљене раскошном расветом, а кроз прозоре загрејаних кућа назиру се украшене јелке. Осећа се свечана атмосфера у ваздуху. Неко бира одећу за прославу новогодишње ноћи, а неко рецепт за свечану вечеру. Неко још увек пише писмо Деда Мразу. Неко планира где ће да путује за распуст. Неко се међутим плаши и тресе, јер не разуме буку и светлосне ефекте који се око њега дешавају…!

Мачке и пси имају много осетљивији слух од људи, па сваку буку доживљавају веома интензивно и стресно. Због петарди и пиротехничких средстава сваке године, по статистици, од срчаног удара угине преко 5 000 паса! У нападу панике неке животиње страдају у саобраћају, јер се отргну са повоца или прескоче ограду дворишта не би ли побегли од буке. Трећа озбиљна ствар јесу физичке повреде. Мислећи од бачене петарде да је у питању играчка, пас може да појури да је ухвати и на тај начин прети опасност да задобије озбиљне повреде њушке и очију.

Зато, у време празника сетите се и немоћних животиња око себе, нарочито оних на улици. Уместо петарде, увек можете да им баците гранулице. Добро дело ће вас више раздрагати него бачена петарда.

Текст и уређене фотографије: наставница Сања Југовић.

Баци гранулице, не петарде!
Иди на врх
%d bloggers like this: