10. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“

Манифестација „Дани словенске писмености и културе“ представља веома важан културно-уметнички догађај не само за Руму и њене грађане, већ и за Срем, Србију, али и све словенске земље. На реализовању ове манифестације у претходних девет година посебну подршку, поред установа културе у Руми и локалне самоуправе, пружили су и дипломатски представници словенских земаља у Србији, научни и културни ствараоци, свештенство… У протеклих девет година манифестација може да се похвали богатим програмом, као и уваженим учесницима: амбасадорима словенских земаља у Републици Србији, секретарима и аташеима за културу, академицима (Матија Бећковић, Владета Јеротић), књижевним критичарима (Милета Аћимовић Ивков, Драгослав Бокан), универзитетским професорима (Мило Ломпар) као и осталим културним и јавним радницима из Србије и иностранства. Манифестација „Дани словенске писмености“ за време свог трајања у току ових девет година наишла је на топао пријем код публике и исту је пратило преко 12.000 посетилаца.

Поред веома важног духовног сегмента манифестације, она се великим делом бави и културним наслеђем, али и савременим културно-уметничким појавама на културној мапи свих словенских земаља. Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, као главни организатор и иницијатор одржавања ове манифестације, се труди да из године у годину програми буду богатији и разноврснији, а публика задовољнија.

Значајну улогу, као и претходних година, у реализовању поменуте манифестације има и локална самоуправа, која својим деловањем и радом подржава активности Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у настојању да ова манифестација из године у годину буде квалитетнија, а програм разноврснији и богатији.

Ова манифестација, која за циљ има очување словенске писмености и културе, у 2020. години слави свој први јубилеј и одржаће се десети пут, али први пут у месецу септембру.

Како је ова година донела много тога неочекиваног, тако је и ова манифестација морала да изнађе нов начин и прилику за свој опстанак. Стицајем немилих околности везаних за општу епидемиолошку ситуацију, а поштујући све препоручене мере опреза о које се нисмо смели оглушити, ове године 10. Манифестација „Дани словенске писмености и културе“ је организована онлајн. Тако ћемо уводну беседу, пројекције филмова и предавања моћи да пратимо на сајту www.biblruma.rs и youtube каналу https://www.youtube.com/channel/UCH-fxCFTkd7-goU5Yzob4JA , у периоду од 4. до 12. септембра са почетком у 19 часова.

Извор информација: Градска библиотека „Атанасије Стојковић“, Рума

10. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ“
Иди на врх