Konkurs za najlepši literarni rad na temu „Zašto volim Srbiju“

Draga deco,

tri, četiri, sad: Otvoren je konkurs za najlepši literarni rad na temu „Zašto volim Srbiju?“, u trajanju od 03. do 23. septembra 2020. godine.

Pravo na učešće imaju sva deca koja pohađaju osnovnu školu, kao i deca u dijaspori istog uzrasta.

Radove nam šaljite isključivo elektronskim putem na adresu: konkurs@decjesrce.rs!

Više informacja na linku: Konkurs za najlepši literarni rad na temu „Zašto volim Srbiju“

Sa nestrpljenjem isčekujemo vaše radove!

Извор: Дечје срце

***

Литерарни конкурс „Прошетај мојом улицом“

Желећи да сазнамо ставове и размишљања најмлађих генерација, а поводом Међународног дана младих, Народни музеј отвара литерарни конкурс под називом Прошетај мојом улицом.

Између Трга републике, на ком се налази споменик кнезу Михаилу, улице посвећене хероју из Првог српског устанка, Васи Чарапићу, улице чувеног лекара и министра Лазе Пачуа и Чика Љубине, која је назив понела по књижевнику и дипломати Љубомиру Ненадовићу, налази се наш Народни музеј у Београду. А, како се зове ваша улица? По коме или чему носи назив и шта за вас она значи? Да ли се исто тако звала одувек? Желимо да чујемо глас нових генерација. Покажите нам колико знате и како се односите према свом наслеђу.

Позивамо децу и младе до 18 година, да учествују у нашем литерарном конкурсу и да нам дочарају улицу у којој живе или неку којом радо пролазе.

Рад на тему Прошетај мојом улицом, дужине до 100 речи (уз занимљиву фотографију која га допуњује), можете послати на radionice@narodnimuzej.rs. Конкурс ће трајати од 12. августа до 12. септембра 2020. године.

Најупечатљивији и најсликовитији радови по завршетку конкурса биће објављени на сајту и друштвеним мрежама Народног музеја, а младе ауторе очекују и награде у виду поклона за сећање на Народни музеј у Београду.

Видимо се на Тргу републике број 1!

Извор: Табла

***

AртФРИКA – крeaтивни кoнкурс МАУ зa шкoлaрцe

Mузej aфричкe умeтнoсти (МАУ) пoзивa учeникe oснoвних и срeдњих шкoлa дa тoкoм лeтњeг рaспустa учeствуjу у крeaтивнoм кoнкурсу пoд нaзивoм AртФРИКA. Позивамо вас да заједничким снагама спојимо уметност и афрички континент.

Улeпшajтe сeби лeтњe дaнe: зaвиритe у свoja сeћaњa, oтвoритe стaрe кутиje у кojимa сe чувajу успoмeнe и нaпрaвитe фoтoгрaфиjу, цртeж или пeсму o нeкoj oд њих. Прoшeтajтe крoз Mузej aфричкe умeтнoсти или пoслушajтe причe o нaшим прeдмeтимa прeкo aудиo-вoдичa и прeдстaвитe нaм свoj дoживљaj Aфрикe. Рaзмислитe, мoждa стe бaш нeдaвнo чули или видeли нeкe сликe, причe, вeсти вeзaнe зa Aфрику. Aкo jeстe, пoзивaмo вaс дa сe игрaтe с нaмa и учeствуjeтe у MAУ крeaтивнoм кoнкурсу, jeр смo зa oдaбрaнe рaдoвe у свакој категорији (млaђи рaзрeди OШ/ стaриjи рaзрeди OШ/ срeдњoшкoлци) припрeмили пoсeбнe нaгрaдe.

Сви учeници пoзвaни су дa прилoжe пo jeдaн свoj рaд у фoрми цртeжa, писмa, пeсмe, стрипа, фoтoгрaфиje, мимa, видeo-клипa или другe слoбoднe фoрмe, oдлучуjући сe зa jeдну oд 2 тeмe: MУЗEJ и AФРИКA.

Радове очекујемо од 1. до 30. августа.

Извор: Табла

***

Литерарни конкурс „Роман по твојој мери“

Да ли овај роман мора да има тужан крај?
Драги школарци, имате прилику да искористите своје литерарне таленте и осмислите другачији крај романа „Дечаци Павлове улице” Ференца Молнара.
Ференц Молнар је један од најзначајнијих мађарских писаца. Живео је од 1878. до 1952. године. Изузетну популарност стекао је због романа „Дечаци Павлове улице”, који је написао 1907. године. Роман је најпре објављен у новинама, у наставцима. За кратко време је причом о пријатељству и пожртвованости освојио читалачку публику не само у Мађарској, већ и широм света.

Радови ученика треба да садрже измењен крај романа који је ауторско дело ученика. Ученици сами могу одлучити у којој фази развоја радње ће променити њен ток, и на тај начин креирати потпуно нови, измаштани свет дечје дружине.

На конкурсу могу учествовати сви ученици од 5. до 8. разреда основне школе.
Радове треба послати до 1. октобра 2020. године на следећу  имејл-адресу: konkurs@bigzskolstvo.rs

Победнике очекују вредне награде:
1. Курс креативног писања;
2. Комплет лектире;
3. Школски речник књижевних термина.

СРЕЋНО!

***

Конкурс за ученике основних и средњих школа „Моја породица – Моја слобода“

 1. Литерарно дело – есеј, песма, прича, литерарно дело у слободној форми, дужина до 2 стране, фонт 12;
 2. Ликовно дело – слободан избор технике рада уз могућност комбинованих техника;
 3. Фотографија– техника слободна, колор или црно/бела, формат JPEG;
 4. Музичко дело – аудио снимак композиције, слободан избор музичког жанра у трајању до 5 минута;
 5. Видео запис – кратки играни, кратки документарни или кратки анимирани филм у трајању до 5 минута, формат MP4.

У прве три категорије предвиђено је индивидуално учешће ученика, док је у 4. и 5. могуће индивидуално или групно учешће, а група може бити и читаво одељење.

Учесници Конкурса подношењем конкурсне документације дају сагласност да организатори Конкурса задржавају конкурсне радове, као да и могу да их користе у даљим активностима (публиковање, емитовање, путујуће изложбе, радионице и др.) Учешће на Конкурсу је бесплатно и добровољно. Учествовањем у овом Конкурсу чесници у целости прихватају ова правила.

У свакој категорији биће изабрани победнички радови, и то: победник за сваку конкурсну категорију у оквиру првог циклуса основног образовања; победник за сваку конкурсну категорију у оквиру другог циклуса основног образовања и победник за сваку конкурсну категорију у оквиру средњег образовања . Начин вредновања и рангирања радова утврдиће Конкурсна комисија. Резултати Конкурса и информације о наградама званично ће бити објављене почетком јуна 2020. на сајту www.mpn.gov.rs

Извор конкурса: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

***

КОРОНАИШ КОНКУРС – СТРИП – КАИШ 2020.

На конкурсу могу учествовати сви који желе да у новонасталој ситуацији изоштре своје литерарне и ликовне способности и да у нанизаним кадровима (три до четир кадра) попут каиша изнесу своја запажања, своје страхове, наде, мисли, снове или да нас насмеју до суза.

Право учешћа имају деца и млади од 5 до 18 година.

 • Тема: Живот у доба Короне
 • Техника рада је потпуно слободна
 • Потребно је испунити форму стрипа – каиша
 • Формат радова је слободан
 • Учесници могу да пошаљу до пет радова у различитим ликовним техникама

Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали од 16. марта 2020. године

Рок за приспеће радова је до престанка епидемије.

Радове слати мејлом на:   lidija.senicar@dkcb.rs

Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у четири старосне категорије. Награђени радови ће бити изложени у виртуелној Галерији Дечјег културног центра Београд. Након престанка епидемије радови ће бити изложени у Галерији ДКЦБ (Таковска 8, Београд). На отварању изложбе награђени учесници ће добити каталог.

Потребно уз сваки рад попунити формулар:

За сва питања и информације:

Лидија Сеничар, уредник ликовних програма
Тел : 011 3237360  060 167 33 45
E -mail: lidija.senicar@dkcb.rs

Извор: Дечји културни центар

***

КЦ Зрењанин: Конкурс за основце

Културни центар Зрењанина расписује електронски литерарни и ликовни конкурс намењен деци нижег и вишег основношколског узраста. Теме конкурса су солидарност, љубав, хуманост, другарство.
За литерарни конкурс могу да се шаљу радови у жанру и поезије и прозе. За ликовни конкурс су дозвољене све технике примењиве на листу блока за цртање.

Литерарне радове је потребно слати у ворду или пдф формату, а ликовне радове у јпг или пдф формату на е-маил адресу Културног центра Зрењанина kczr@kczr.org. У пријави је потребно навести име и презиме, назив школе и разред. Конкурс је отворен до 30. априла, а ауторе најбољих радова, по завршетку ванредног стања, очекују пригодне награде, као што су викенд у аквапарку у Јагодини, једнодневни излет у Петроленд и књиге.

Културни центар ће, иначе, након завршетка конкурса и ванредног стања организовати књижевно вече на којем ће представити награђене ученике и њихове радове и организовати изложбу ликовних радова на којима ће прогласити најуспешније учеснике и доделити наградне ваучере.

Извор: Зрењанин

***

Конкурс „Планета дише у истом ритму“

Драги наставници региона,
Сви смо се нашли у новој и не баш пријатној ситуацији, али ми смо професија од које најмлађа популација очекује адекватну подршку.
Како бисмо одговорили на потребе реалне ситуације и пружили помоћ свим наставницима који желе да додатним актвиностима ангажују своје ученике, опредлеили смо се за подстицнаје и јачање дечјег и наставничког стваралаштва на даљину, у кућним условима.

НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ расписује јавни позив за све наставнике и њихове ученике

Позивамо децу свих држава Западног Балкана да узму учешће на регионалном конкурсу на тему “Планета дише у истом ритму” у следећим областима:

Литерарно стваралаштво:

Напишите поетски или прозни састав на ову тему И пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Ликовно стваралаштво:

Направите ликовни рад користећи се слободном техником на задату тему. Рад сликајте и пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Музичко стваралаштво:

Направите свој одељењски тим, хор или оркестар! Поделите задужења тако да крајњи резултат тог рада буде композиција на задату тему. Снимите композицију мобилним телефоном и пошаљите свом наставнику – учитељу или директно администраторима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

Мој дневник “Време, кад је планета стала”:

Уколико волите да пишете, оформите свој дневник који ћете уредно водити сваког дана, од данас до 1. маја. У дневник пишите, цртајте и лепите, вама значајне, аутентичне ситнице, којима ћете илустровати тренутну ситуацију.

После 1. маја направите кратак видео клип, листајући дневник, поставите га на ЈТ канал и линк пошаљете свом наставнику или директно админима ФБ групе “Наставничка мрежа током пандемије”.

На конкурсу могу учествовати деца, млади и породице са децом, и то у следећим категоријама:

1. категорија: предшколци
2. категорија: млађи разреди
3. категорија: старији разреди
4. категорија: средњошколци
5. категорија: Породице са децом

Литерарне, ликовне и музичке радове достављати до 15. априла 2020, надлежним админима у ФБ групи “НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ”.
Дневнике слати од 1. до 5. маја 2020. године администраторима у ФБ групи “НАСТАВНИЧКА МРЕЖА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ”.
Најбољи радови биће обајвљени на овој групи, на блоговима ваших наставника и сајтовима ваших школа!
Аутори најбољих радова добиће дипломе.

Извор: Табла

***

Књижевни и ликовни конкурс „Шантићева реч”

Основна школа „Алекса Шантић” у Калуђерици поводом традиционалне манифестације „Шантићеви дани” расписује међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч”.

Опште информације
Теме књижевног (литерарног) конкурса:

„Ово је моја бајка” (искључиво за млађе ученике основне школе од 1. до 4. разреда);
„Мајчино срце је бездан у коме на дну увек има опроштаја”, Оноре де Балзак, (искључиво за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и ученике средње школе).
Жири ће доделити прву, другу и трећу награду за сваку категорију.

Теме ликовног конкурса:

„Ово је моја бајка” (искључиво за млађе ученике основне школе од 1. до 4. разреда);
„Моје мисли, моји снови” (искључиво за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и ученике средње школе).
Овогодишње теме су инспирисане изреком једног од највећих умова људске историје Алберта Ајнштајна: Машта је важнија од знања. Може се све знати, али ништа не направити, док се са мало маште може направити све.

Учесници ликовног конкурса су подељени у три старосне групе, и то:

Прва група: од 1. до 4. разреда основне школе
Друга група: од 5. до 8. разреда основне школе
Трећа група: ученици средњих школа.
О резултатима књижевног и ликовног конкурса и завршној свечаности доделе награда сви учесници биће обавештени најкасније до 11. маја 2020. године путем сајта школе.

Услови
Достављени књижевни и ликовни радови се не враћају и постају својина организатора који их може излагати, репродуковати и публиковати без надокнаде и сагласности аутора. Трошкове слања ликовних радова плаћају учесници конкурса.
Ликовни радови треба да буду урађени техником по избору (графитна оловка, пастел, креда, угљен, туш, акварел, темпера, колаж, комбиноване технике, линорез, литографија, монотипи итд) на папиру до величине блока бр. 5 (радове не треба додатно опремати).
Ко може да се пријави?
Право учешћа на конкурсу за књижевне и ликовне радове имају ученици основних и средњих школа.

Начин и рок пријаве
Потребно је да сви књижевни радови из једне школе буду у једном Word документу (Times New Roman, фонт 12, ћирилица), али тако да је сваки рад посебно припремљен за штампање са комплетним контакт подацима (име и презиме аутора, разред и одељење, име ментора, назив школе, место, адреса, телефон, мејл школе и контакт телефон). Књижевни радови се шаљу искључиво на електронску адресу: santiceva.rec@gmail.com.
На сваки достављени ликовни рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење, назив школе, место, адресу, телефон, имејл школе и контакт телефон и имејл адреса ликовног педагога. Ликовне радове слати са назнаком „За ликовни конкурс” на следећу адресу:
ОШ Алекса Шантић

Ул. Краља Петра Првог бр. 9

11130 Калуђерица

Књижевне и ликовне радове слати најкасније до 10. априла 2020. године.

Додатне информације
Контакт телефон школе: 011/3410-655;
особа за контакт у вези са књижевним конкурсом: селектор радова, професор српског језика Марија Росић, телефон: 062/207793;
особа за контакт у вези са ликовним конкурсом: наставник ликовне културе Иванка Ивковић, телефон 063/ 698 186 и мејл: ivkoviciva@yahoo.com

Извор: iSerbia

***

Такмичење „Читам, па шта“ – обавештење

https://bibliotekaribnikar.files.wordpress.com/2015/12/citam-logo.png?resize=316%2C45

Драга децо, професори, учитељи, библиотекари, родитељи

нико се није надао измењеним околностима живота и рада. Но, нема разлога да нашу играрију не наставимо.

Рок за слање ваших радова померићемо на 27. март.
Сигурни само да ћете до тада успети да се, поштујући сва промишљена ограничења, организујете.
Сигурни смо и да, уз ТВ канале пажљиво пратите наставу и учите, али и да онај део времена који сте „трошили“ на дружење с вршњацима остаје – неупражњен.

Читање је ту да вас забави, да вас уведе у неке нове, до сада непознате светове и да вам освежи и разбуди машту. Читајте и пишите или сликајте! Ми смо ту да прегледамо све што сте нам послали и да, чак и у условима који су све нас затекли и зненадили, извреднујемо ваше радове и прогласимо оне који ће ићи у наредни круг.

И, да не заборавимо, ова, већ више година жива играрија, има жељу да укључи не само децу из Београда. Желимо да вас што више чита ове дивне књиге. Биће нам драго уколико сва заинтересована деца из Србије, она која воле да читају, буду они који ће нам послати своје радове.

Ваша Библиотека града Београда

***

Уметнички конкурс „Нема фрке уз унуке“

Дечји културни центар Београд расписао је уметнички конкурс за децу и младе „Нема фрке уз унуке”, посвећен бакама и декама.

Не напуштајући своје домове, чувајући своје здравље и здравље својих најближих, наши најстарији суграђани због новонастале ситуације нису у могућности да проводе време са својим унуцима. Дечји културни центар Београд је због тога осмислио начин како да деца и млади покажу љубав и поштовање према својим бакама и декама користећи машту и различите уметничке медије.

„Драга децо, постоји много начина да загрлимо своје баке и деке, иако нисмо поред њих. Хајде да их грлимо својим речима, нотама, бојама и кадровима. Дечји културни центар Београд позива све вас, драга децо, драги унуци, да будете у креативној комуникацији тако што ћете учествовати на конкурсу који је инспирисан нашим рођеним бакама и декама, али и бакама и декама из комшилука, из парка… Свим нашим бакама и декама! Љубав никад није у изолацији и самоћи! Покажимо је својим стваралаштвом!” – истакао је Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд.

Конкурс, на којем могу учествовати деца и млади узраста од 3 до 18 година у земљи и дијаспори, обухвата литерарне, ликовне и видео радове, као и такмичење у певању песама постављеним на YouTube каналу ДКЦБ. Поезију, прозу, фотографије ликовних радова, видео клипове, као и снимке отпеваних песама учесници могу послати на мејл zabakeideke@dkcb.rs и на Фејсбук групу са хештегом #kreativnadecazabakeideke.

Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Сваке недеље Дечји културни центар Београд дариваће једног креативца музичким издањима и књигама из своје продукције. Велико славље, на којем ће бити проглашени победници, уз присуство бака и дека, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, када се за то стекну услови.

Извор: Дечји културни центар

***

Кад човек оде – Трећи дечји фестивал „Таса Младеновић“

Литерарни конкурс расписује ОШ “Херој Света Младеновић” за најбољи поетски рад у жељи да сачува сећање на Танасија Младеновића.
Теме:
 • Гасне сјај на небу
 • Очешљај ветар
 • Ни слутити нисмо могли

Конкурс је отворен до 15. априла 2020. године, а право учешћа имају ученици од 5. до 8. разреда са територије Републике Србије.
Број радова које један ученик може послати није ограничен.

Радови се потписују шифром, а решење шифре са контакт подацима (име и презиме ученика и наставника, назив школе, адреса, број телефона) доставити уз радове у посебној, затвореној коверти.

Проглашење победника и додела награда одржаће се 15. маја 2020. године у ОШ “Херој Света Младеновић” у Сараорцима.

Радове одштампане у три примерка слати на адресу: ОШ “Херој Света Младеновић”, Краља Александра 95, 11315 Сараорци.

За додатне информације:
 • Ел. адреса: festivaltasinidani@gmail.com ili skola_sarаorci@yahoo.com
 • Телефон: 026/781-082 или 026/781-630

Извор: Табла

***

Пети литерарни конкурс „Лепо је волети“

Инспирисани делом и животом Мирослава Антића Дечји културни центар Београд расписује Пети литерарни конкурс „Лепо је волети“. Тема овог конкурса је љубав. Обухваћене су све дечје љубави: према породици, човековој околини, љубимцима, играчкама и наравно – први немири искрене ђачке љубави.

Песме ће оцењивати стручни жири на чијем је челу наш истакнути дечји писац Слободан Станишић.

Предвиђене су четири  категорије:

 1. први и други разред
 2. трећи и четврти разред
 3. пети и шести разред
 4. седми и осми разред

У свакој категорији се може освојити: прво место, два друга и  три трећа места.

Радове треба слати до 13. марта 2020. године на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд, за конкурс „Лепо је волети“ или на мејл vesna@dkcb.rs

Свака песма треба да буде послата као један атачмент. Уз сваку песму треба приложити следеће податке: име и презиме ученика,школу и разред који похађа,адресу школе,као и име ментора,његов мејл и број мобилног телефон.

У понедељак, 23. марта 2020. године у Малој сали ДКЦБ-а у 13 часова, доделићемо награде најбољим младим песницима.

Извор: Дечји културни центар

***

Литерарни конкурс „Пријатељство је …“

Дечји културни центар Београд расписује литерарни конкурс „Пријатељство је…“ поводом 51. међународног сусрета деце Европе Радост Европе. Литерарни конкурс обухвата само кратке писане форме (афоризме, изреке, пословице, слогане…). Кратка форма треба да буде написана као једна реченица и да садржи максимално 20 речи. Радове слати на адресу vesna@dkcb.rs до 10. априла 2020. године. Свака изрека треба да буде послата као један мејл и да садржи: име и презиме детета, разред који похађа, узраст детета, адресу школе или предшколске установе коју дете пеохађа, име ментора, његов мејл и број мобилног  телефона. У октобру месецу ћемо издати двојезично издање збирке дечијих изрека „Пријатељство је…“, које ћемо поклањати учесницима манифестације Радост Европе, као и победницима конкурса.

Извор: Дечји културни центар

***

Мала Лагуна тражи младе критичаре

Поштовани,

Да ли су ваши основци загрижени књигољупци, воле да читају и пишу о књигама? Такве тражимо да постану део велике Лагунине породице.

Бирамо нове чланове чији радови треба да задовоље сва три наведна критеријума:

Уколико је ваше дете прочитало неку од Лагуниних књига за децу и написало текст о њој који садржи до 300 речи а редакција Лагуне на основу тог текста процени да је текст довољно информативан, стилски уједначен, са јасно израженим мишљењем о делу, и правописно коректан да би могао да се нађе на сајту Лагуне,
ми ћемо вас контактирати и договорити се са вама да у наредном периоду преузмете једну Лагунину књигу коју ћемо ми изабрати да је ваше дете прочита и напише текст о њој.

Почев од данас, 31. јануара, па до 15. марта примамо радове који садрже валидну мејл адресу, име детета (може и псеудоним) као и податак о томе ког је дете узраста.

Радове можете послати на адресу: podrska@lagunainfo.rs са назнаком: Приказ за Малу Лагуну.

С нестрпљењем очекујемо радове малих писаца и критичара!

Срдачан поздрав

Станка Павловић – Ђина
представник продаје за школе и библиотеке

Краља Петра 45, VI спрат
11000 Београд, Србија
м: 065/5248-627
т: 011/7155-057
ф: 011/7155-085

Линк: Лагуна

***

Нишки креативни студио и Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла, поводом организације фестивала дечјег стваралаштва Табла Фест 20, расписују јавни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад ученика основних школа на теме:

1. Моја табла широка као свемир
2. Прича/песма/слика са бакиног/декиног тавана
3. Прича/песма/слика је мала за онакву доброту

Рок за слање радова:
За литерарне радове (искључиво е-поштом15. март 2020. године до поноћи.
За ликовне радове (искључиво обичном поштом), датум на поштанском жигу не може бити после 15. марта 2020. године.
Адресе:
Ликовне радове слати на адресу:
Нишки креативни студио
(за „Табла Фест 20“)
Љубомира Николића 17/26
18106 Ниш (ПАК 701742)
Литерарне радове слати на адресу е-поште: konkursi@tabla.org.rs
Категорије:

Радови ће бити оцењивани по следећим категоријама:

Осмогодишње ОШ  /  Деветогодишње ОШ

Прва категорија:      Предшколци, I и II разред  /  од I до III разред
Друга категорија:     од III до V разред                /  од IV до VI разред
Трећа категорија:    од VI до VIII разред              /  од VII до IX разред

Услови конкурса:

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних школа.
На овај конкурс заинтересовани ученици могу послати највише по један ликовни и један литерарни рад.
Литерарни радови треба да буду написани у Ворд (Word) документу, на једном од стандардних фонтова (Times New Roman, Arial) величине 12, на српском језикућириличним писмом.
Ликовни радови се шаљу у оригиналу (никако као слика е-поштом). Подлога, техника и формат – по слободном избору.

Радови треба да буду потписани и то: литерарни радови на Ворд документу испод рада, а ликовни на полеђини цртежа. Уколико се литерарни радови шаљу групно (на једном Ворд документу), онда испод сваког рада написати податке о аутору.

Подаци о аутору које је потребно написати:

Име и презиме, разред, назив школе и место (држава), име педагога/ментора и контакт подаци (адреса е-поште или број мобилног телефона).

Сви радови који не испуњавају неки од услова конкурса неће бити узимани у оцењивање.

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објављивати у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Ко ће оцењивати радове?

Литерарне радове: Стручни жири и Дечји жири.
Дечји жири чине ученици ОШ које сарађују са Таблом и прихватили су да буду део Дечјег жирија.
Ликовне радове: Стручни жири.

Награде:

Сви награђени аутори ће на фестивалу дечјег стваралаштва „Табла Фест 20“ поред дипломе добити и књигу „Таблини песници“.
Сви ментори ће на назначену адресу е-поште добити захвалнице.

Резултати конкурса ће бити објављени најкасније до 15. априла у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла.

Извор: Табла

***

Наградни конкурс “Писмо на ћирилици – писаним словима”

Поводом прославе јубилеја 25 година постојања Летње школе “Свети Сава”, Центар за Србе у расејању “Свети Сава” из Београда расписује Конкурс за децу и младе Писмо на ћирилици –  писаним словима на тему „Што на ум, то на друм“.

На Конкурсу могу да учествују деца и млади из дијаспоре и региона узраста од 8  до 18 година. Писмо се пише руком, на ћирилици. Максимална дужина писма су две А4 стране. Скенирано писмо послати до суботе, 29. фебруара 2020. године на адресу kuncerradmila@centarsvetisava.org.rs

Прва награда je бесплатан боравак у Летњој школи “Свети Сава” (пролећна смена – од 5. до 12. априла  2020. године) у Београду. Друга награда је попуст од 50%, а трећа награда је попуст од 30% цене школарине.

Одлука стручног жирија о награђеним радовима биће објављена 15. марта 2020. на интернет страници Центра “Свети Сава” www.centarsvetisava.org.rs

Уз писмо је потребно послати попуњену и скенирану сагласност родитеља/старатеља за пријаву  на Конкурс.

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу за најбоље писмо на тему “Што на ум, то на друм” можете преузети на кликом на крају чланка. Стручни жири пријаве на Конкурс без сагласности родитеља неће узимати у разматрање.

Упутство за учешће на Конкурсу

Сагласност и информације – за Конкурс

***

Укључи вијуге на вебу – Дан сигурнијег интернета

***

Ликовни конкурс “Мали Пјер”

Ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа за најбољу дечју карикатуру МАЛИ ПЈЕР заинтересоване школе, наставници и ученици за више информација и конкурсни материјал јавите се у инбокс овде

Рок за предају радова је 10. март 2020.
Пријатељи деце Вождовца, Устаничка 53, Београд

***

Конкурс за 12. међународни фестивал дечјег стваралаштва “На крилима детињства”

***

Конкурс „Гордана Брајовић“

***

Литерарни конкурс „Перо матураната – 2020“

Књижевни Уметнички Клуб „Перо аматера“ из Бечеја расписује литерарни конкурс за све ученике завршног, осмог разреда свих основних школа, генерације 2019/2020. под називом:

„Перо матураната – 2020“.

Тема је: „Перо“

Сваки ученик може учествовати само са једним радом и то:

 • Приче дужине до две странице А4 формата
 • Песме до 24 редова
 • Писмо ћирилица (уколико учеснику конкурса матерњи језик није српски, рад се доставља преведен на ћирилично писмо).

Шаљу се само радови који до сада нису били објављивани (ни у електронској форми).

Радове слати мејлом, фонт: Times New Roman, величина слова 12, на адресу:

kukperoamatera@gmail.com.

Аутори шаљу на конкурс 2 (два) одвојена мејла: у првом рад (у прилогу-атачменту) потписан шифром, а у другом, одвојеном „писму“-документу потребно је написати шифру и њено разрешење: име и презиме аутора, адресу становања, навести име школе коју похађа (завршава), број телефона – фиксног или мобилног и e–mail;

Три најбоља рада, које одабере стручни жири, биће награђена. Радови који буду одабрани од комисије, биће објављени у заједничком зборнику: „Перо матураната – 2020“. Само одабрани радови, који ће ући у заједнички зборник, плаћају котизацију =1000.оо динара, о чему ће сваки одабрани аутор бити обавештен мејлом. Плаћена котизација подразумева добијање једног примерка књиге.

Конкурс је отворен од 01.01.2020. до 15.02.2020. године.

Телефони за све додатне информације:

 • Драган Савић ………………. бр тел: 064/2072549
 • Драгана Савић ………………. бр тел: 064/3062765
 • Александар Павловић …….. бр тел: 063/503723

***

Међународни књижевни (литерарни) и ликовни конкурс „Шантићева реч“

***

Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу

МЕДИЈАНА фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу ће, већ традиционално, окупити талентовану децу и доказане ствараоце за децу, на 12. Медијана фестивалу дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, који ће се одржати 19. и 20. марта 2020. године у организацији Градске општине Медијана у Нишу која расписује литерарни и ликовни конкурс за ученике основних и средњих школа.

Тема литерарног конкурса је „МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ“.
Тема ликовног конкурса је „КОЛИЦА ЗА МАЛОГ ПРИНЦА“.

Број радова које један учесник може послати није ограничен.
Литерарни радови треба да буду откуцани или читко написани. Ликовни радови могу бити у свим техникама. Сви радови треба да буду потписани пуним именом и презименом аутора, са адресом, мејл адресом и бројем телефона аутора, годином рођења, називом школе и места, назнаком разреда и именом наставника, односно ментора.
Радови који пристигну на конкурс биће подељени у три категорије:
1) 1. до 4. разред основне школе,
2) 5. до 8. разред основне школе,
3) средња школа.
Радови се не враћају.
Своје радове ученици могу слати на адресу: Градска општина МЕДИЈАНА, Париске комуне бб, 18000 Ниш, са назнаком «за конкурс Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу».
Конкурс је отворен до 01.02.2020. године.
Жири ће прегледати радове и одабрати најуспешније.
Градска општина Медијана Ниш и овог пута је обезбедила вредне награде за оне који, према одлуци жирија, буду најуспешнији. Награде ће бити додељене у оквиру програма 12. Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, 19. и 20. марта 2020. године, који ће бити објављен на сајту ГО Медијана Ниш.
Највећа награда јесте добродошлица свима добромислећима и лепоговорећима на празник фестивала којим ћемо на најлепши начин – дечјом радошћу најавити долазак пролећа.
Чекамо вас радосно. ЖИВЕЛИ!

***

Конкурс за Осми фестивал поезије београдских основаца „Мали победник“

***

Позив за учешће на III смотри “Лутка у школи” СЛУШ

ПРИЈАВА за 3. смотру „Лутка у школи“ СЛУШ у организацији Друштва учитеља Београда

ПРИЈАВА за 3. смотру „Лутка у школи“ СЛУШ Ликовни конкурс у организацији Друштва учитеља Београда

Извор: Табла

***

Такмичење „Читам, па шта“ за школску 2019/2020. годину

Поштовани учесници, библиотекари, учитељи, професори, ученици и родитељи,
и у школској 2019/2020. години настављамо да се радујемо књигама и дружимо кроз акцију „Читам, па шта“, која има за циљ да подстакне читање код деце основношкошколског узраста.
Молимо вас да преузмете wоrd формате, спискове литературе и пропозиције за овогодишње 2020, такмичење на тему подстицања читања „ЧИТАМ, ПА ШТА“.
– пропозиције такмичења, као и литертура коју је неопходно прочитати зарад учешћа у такмичењу.
– готови формати за писани или цртани рад у који је потребно да деца само уметну своје написано или нацртано „дело“.
Напомена:
Радове је неопходно доставити у wоrd форматима који су у прилогу.
Потребно је да сваки рад буде посебан документ који у свом имену има одељење, име ученика и назив школе нпр. 6:1 Петар Петровић ОШ Владислав Рибникар
Молимо да у документима буду попуњена сва поља, како би имали неопходне информације о сваком раду.
Молимо вас да о свему обавестите библиотекаре основних школа са којима сарађујете, како би и сами учитељи, професори, родитељи и, коначно, ђаци, добили информације, те стигли да прочитају, напишу или насликају и пошаљу радове на време.
Рок за слање радова првог круга такмичења је 17. март 2020. године. Очекујемо да до тада сви радови пристигну на нашу меил адресу citampasta@citampasta.rs како би све било прегледано и оцењено на време и како бисмо објавили списак оних учесника који читају даље и пишу или сликају још један приказ.
У жељи и нади да ће нам и овогодишње дружење протећи у сагласју са лепом писаном речи, као што је то било и раније.

Више на www.citampasta.rs

Срдачан поздрав,
За Читам, па шта
citampasta@citampasta.rs

Читам, па шта – пропозиције

Читам, па шта – литература

Word формат – писани рад

Word формат – ликовни рад

***

International Art Project „In My Homeland“

Извор: International Art Project „In My Homeland“

***

Традиционални наградни конкурс за најмлађе „Пиши Деда Мразу”

У духу друштвено одговорне праксе, Пошта Србије и ове године, уочи најрадоснијих зимских празника, позива малишане у авантуру писања писама Деда Мразу, са жељом да их кроз писмо, културу писања и писменост уведе у свет одрастања и уз поруку да негују праве вредности и да никада не занемаре свој маштовити стваралачки потенцијал.

Наградни конкурс „Пиши Деда Мразу” организује се 17. пут и право учешћа имају девојчице и дечаци узраста до десет година.

Појединачне или групне радове, по слободном избору – цртеже, стихове, приче, поруке, честитке, жеље и слично – потребно је спаковати у писмо и у периоду од 4. новембра до 6. децембра, послати на следећу адресу: Поштански преградак 900, 11000 Београд 6, са назнаком: нaградни конкурс „Пиши Деда Мразу”.

За појединачне радове обавезно је, на полеђини рада, назначити име и презиме аутора, годиште, адресу и контакт телефон, док је за групне радове неопходно навести назив и контакт телефон установе, школе или вртића, одељење или васпитну групу и број деце која су учествовала у креирању рада.

У писмо је потребно спаковати и сагласност родитеља/старатеља за пријаву појединачног рада, или сагласност родитеља/старатеља за пријаву посредством предшколских и школских установа.

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног рада

Образац сагласности и информације о обради података личности у наградном конкурсу „Пиши Деда Мразу” – за пријаву појединачног и/или колективног рада посредством предшколских и школских установа

Девојчице и дечаци, с нестрпљењем очекујемо ваша писма, која ћемо прегледати заједно са Деда Мразом, јер наши поштари добро знају његову адресу. Најуспешнија остварења у појединачном и колективном стваралаштву наградићемо лепим поклонима.

Услови наградног конкурса „Пиши Деда Мразу”

 • Учесници конкурса могу бити деца узраста до десет година старости, са територије Републике Србије;
 • Деца могу узети учешће у наградном конкурсу слањем појединачних радова или слањем појединачног или колективног рада посредством прешколских и школских установа које похађају;
 • Колективни рад подразумева заједнички ауторски рад, двоје или више деце, која похађају исту васпитно-образовну групу/разред;
 • Радови морају бити оригинални и израђени самостално;
 • Учесници који пријављују појединачни рад, уз рад достављају име, презиме и датум рођења аутора, адресу и контакт телефон родитеља, а учесници који посредством предшколских и школских установа, пријављују колективни рад или рад појединца из васпитно-образовне групе, уз рад достављају назив, адресу и контакт телефон предшколске или школске установе;
 • Уз радове и личне податке, потребно је доставити и писану сагласност родитеља/старатеља, сачињену у смислу одредаба Закона о заштити података о личности („Службени гласник РС”, број 87/18 – у даљем тексту: Закон);
 • У случају да се рад достави без писане сагласности родитеља/старатеља или да се родитељ/старатељ не сагласи са обрадом личних података, таква пријава на наградни конкурс, неће се узимати у разматрање;
 • Чланови комисије за избор најбољих радова у традиционалном наградном конкурсу који спроводи Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, под називом: „Пиши Деда Мразу”, по завршетку конкурса, изабраће три најбоља појединачна и три најбоља колективна рада, која ће бити награђена од стране Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије”, Београд, објавиће имена и презимена награђених појединачних аутора (код појединачних радова), називе установа и васпитно- образовних група/разреда (код колективних радова), евентуално и награђене радове, са фотографијама победника и осталих учесника наградног конкурса, у писаним и електронским медијима, на корпоративном сајту Поште Србије, на званичној Фејсбук страни Поште Србије и у корпоративном гласилу Поште Србије „Поштански гласник”;
 • Подаци о личности учесника наградног конкурса, чувају се у бази података организатора конкурса, од дана достављања конкурсне документације до 01.11.2020. године, по истеку ког рока се бришу из базе података;
 • Награђени радови као и радови осталих учесника конкурса, могу се преузети до 31.03.2020. године, у просторијама Јавног предузећа „Пошта Србије”, Београд, у Функцији управљања кадровима и корпоративне одговорности, у Улици Палмотићева број 2, на VI спрату;
 • Јавно предузеће „Пошта Србије“, Београд, за три најбоља појединачна рада додељује награде – тротинет, ролери и ховерборд, док ће три најбоља колективна рада добити музичку линију.
 • Извор: Пошта Србије

***

Литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе“

Управни одбор Удружења „Чувари дела Вука Караџића” и Град Чачак објављују литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа „Млади чувари српске народне културе“.

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних и средњих школа у земљи и иностранству који пишу на српском језику и ћирилици.

Конкурс се реализује за три узрасне категорије:

 • први циклус образовања – од првог до четвртог разреда ОШ;
 • други циклус образовања – од петог до осмог разреда ОШ;
 • трећи циклус образовања – средња школа.

У сва три циклуса (три узрасне категорије) стручни жири ће одабрати и наградити по три најсупешнија рада (укупно девет радова). Вредан књижни фонд за награде, уз дипломе, обезбеђује Град Чачак, као главни покровитељ манифестације. Награде ће бити уручене на свечаном програму „Млади чувари српске народне културе” у склопу обележавања Дана града Чачка.

Удружење задржава право да објављује најуспешније радове који буду пристигли на овај конкурс у електронском билтену „Млади чувари српске народне културе”, издањима Вукове задужбине из Београда и књижевним часописима за децу са којима Удружење сарађује.

УСЛОВИ КОНКУРСА:

 • радови се шаљу електронским путем, на имејл mladicuvari@gmail.com;
 • конкурс није анониман већ се испод рада уписују следећи подаци: име и презиме ученика, разред, одељење, школа, место, име и презиме предметног наставника или ментора;
 • радови треба да буду написани на српском језику и ћирилици, фонт TimesNew Roman 12, у пе-де-еф формату (PDF);
 • један ученик има право да учествује на конкурсу само са једним радом;
 • радови могу да буду поетски (песма, поема) или прозни (кратка прича до 5.000 карактера са размаком или есеј до 10.000 карактера са размаком);
 • рок за достављање радова је 24. новембар 2019. године; наставници/ментори треба да, заједно са ученицима, лекторишу радове будући да је правописна коректност једна од одлика које се вреднују.

ТЕМЕ ПО УЗРАСНИМ КАТЕГОРИЈАМА

ПРВИ ЦИКЛУС

 • Није Чачак рима за облачак
 • Питали смо и баке и деке за старе српске речи неке
 • Опустела села биће опет весела

ДРУГИ ЦИКЛУС

 • Стари предмет са тавана
 • Прича из мог краја
 • Вуче, словима смо твојим повезани са прецима својим

ТРЕЋИ ЦИКЛУС

 • „Једино љубав мирише на бесмртност, јер мирише на Бога.” (Свети ава Јустин Ћелијски / Преподобни отац Јустин Ћелијски, српски светитељ
 • „Тешко је стање када је на уснама светост, а у срцу безакоње и злоба.” (Свети Антоније Велики)
 • Минирај реч „издоминирај” – о туђицама у савременом српском језику

ПОЈАШЊЕЊА ТЕМА

ПРВИ ЦИКЛУС ‒ Иако су наслови тема уобличени као стихови, радови могу да буду и песнички и прозни. Услов је да буду написани самостално и да одражавају дечји доживљај и дечје погледе. Прва тема се односи на Чачак као град са дугом историјом и богатим културним наслеђем, као град који светли својом баштином. Идеја је да се пише о томе због чега се воли Чачак или о културним и/или историјским вредностима, свему ономе што би ученицима била метафора/симбол сунца насупрот облака, кише и мрака на које алудирамо речју „облачак”. Они који су рођени у Чачку могу да пишу због чега воле свој завичај и на шта су поносни, а они који нису из Чачка, могу да се упознају са вредностима овог града и да пишу о својим сазнањима или да на други начин одају пошту Чачку. У основи ове теме је неговање завичајности и родољубља. Друга тема би требало да подстакне ученике на размишљање о речима које су чули од старијих суграђана или рођака, а чије им је значење непознато, јер их њихова генерација не користи (архаизми и историзми). Радови могу да буду написани као књижевно дело (одабрана стара реч постаје мотив књижевног дела) или као писмени састав у којем се тумачи нека непозната реч и образлаже њено значење, уз субјективан однос аутора према самој речи или ономе што та реч означава. Трећа тема може да обухвати и описне и социјалне мотиве (опис села, размишљање о томе зашто су села опустела), али би поента требало да буде светла (који су то тренуци када села нису пуста и када оживе).

ДРУГИ ЦИКЛУС – Теме могу да буду обрађене као песме, кратке приче или писмени задаци. Прва тема би требало да у ученички стваралачки фокус стави неке предмете који више нису у употреби (нпр. преслица, мотовило, наћве, тоцило и сл.) и речју оживи некадашњи живот у Србији. Друга тема је потпуно отворена, може да се односи и на приче из прошлости и на приче из савременог живота, и на сеоски и на градски амбијент, може да буде везана за догађај или доживљај, а може и за личност (историјски познату или непознату), по слободном избору ученика. Трећа тема у књижевној или есејистичкој форми указује на важност језика и поштовање сопствених корена (традиционалне вредности).

ТРЕЋИ ЦИКЛУС – Дозвољена је жанровска разноликост: песме, поеме, кратке приче или есеји. Прве две теме могу да буду посвећене обележавању 800-годишњице аутокефалности СПЦ, односно да им се приступа као религиозним темама, али могу да се тумаче и као теме посвећене љубавним и социјално-критичким мотивима. Трећа тема је лингвистичка и она подразумева критички однос према туђицама у савременом српском језику.

Радови који на имејл mladicuvari@gmail.com буду стигли после наведеног рока и који не буду поштовали техничко упуство овог конкурса неће бити узети у разматрање.

Извор: Вукова задужбина

***

Трећи Таблин конкурс за најлепшу божићну песму или цртеж

Интернет часопис за подстицање дечјег стваралаштва Табла расписује Трећи Таблин конкурс за најлепшу божићну песму или цртеж ученика основношколског узраста са јужнословенског говорног подручја.

1. Тема конкурса: Божић

2. Конкурс је отворен од 1. до 30. новембра 2019.

3. На конкурсу могу учествовати ученици основних школа широм света који пишу на једном од јужнословенских језика.

4. Сваки аутор може да пошаље по једну песму или један цртеж (или једну песму и један цртеж).

5. Литерарне радове слати на адресу е-поште konkursi@tabla.org.rs у Ворд документу на једном од стандарсних фонтова, величине 12, на једном од јужнословенских језика, најкасније до 30.11.2019. у 23:59:59. Немојте нам слати литерарне радове који су већ награђивани на другим конкурсима, јер их нећемо оцењивати.

6. Ликовне радове слати на адресу редакције Табле:
Часопис Табла
Љубомира Николића 17/26 (ПАК 701742)
18106 Ниш
Србија

Ликовни радови се раде искључиво на папирној подлози, а формат и техника су по слободном избору аутора.
Ликовни радови се шаљу искључиво у оригиналу (никако е-поштом као слика), с тим да датум на поштанском жигу коверте не може бити после 30.11.2019. године.

7. Подаци о аутору: име и презиме, разред, назив школе, место, држава, име педагога/ментора, број мобилног телефона или адреса е-поште педагога/ментора или родитеља.
За литерарне радове податке написати испод рада, а за ликовне на полеђини рада (читко штампаним словима или залепити етикету урађену на рачунару).

8. Радови ће бити подељени у две категорије:

Прва категорија:
Осмогодишње ОШ – од предшколаца до IV разреда
Деветогодишње ОШ – од I до V разреда

Друга категорија:
Осмогодишње ОШ – од V до VIII разреда.
Деветогодишње ОШ – од VI до IX разреда.

9. О радовима ће одлучивати стручни жири, који ће наградити најмање по три најбоља ликовна и литерарна рада из сваке категорије посебно.

10. Проглашење победника ће бити на Божић, 25. децембра 2019. године, а додела награда на Божић, 7. јануара 2020. године (25. децембра 2019. по Јулијанском календару).

Приспели радови се не враћају, а аутори су сагласни да се њихови радови могу објавити у Интернет часопису за подстицање дечјег стваралаштва Табла (www.tabla.org.rs или http://табла.срб).

Извор: Табла

***

Четврти литерарни конкурс „Смешна прича“

Дечји културни центар расписује четврти литерарни конкурс „Смешна прича“ којим обележавамо 1. јануар, дан када је рођен  великан наше књижевности Бранко Ћопић. Литерарне радове на ову тему треба слати до  9. јануара 2020. године на адресу:

ДКЦБ, Таковска 8, 11000 Београд за „Смешну причу“ или на мејл vesna@dkcb.rs

Предвиђене су: прва награда, две друге и  три треће награде у две категорије (ђаци од 1. до 4. разреда и ђаци од 5. до 8. разреда). Председник жирија је Слободан Станишић, наш чувени књижевник за децу. Дипломе  ће бити додељене у уторак, 21. јануара 2020. године у 13.00 часова у Малој сали ДКЦБ-а. Списак победника ће бити објављен на сајту ДКЦБ-а. Свака прича треба ду буде послата као један атачмент и да садржи следеће информације: име и презиме ученика, разред који похађа, адресу школе, име ментора, његов мејл и број мобилног  телефона.

Извор: Дечји културни центар

***

36. ликовни конкурс „Железница очима деце 2019“

Поштовани,

Имамо част да вас по 36. пут позовемо да учествујете на традиционалном ликовном конкурсу „Железница очима деце 2019“, у организацији “Железница Србије“ ад,  и даље под мотом да је железница један од симбола људских веза, сарадње и пријатељства. Мислимо да је потребно  инспирисати и сачувати бар део дечјих мисли везаних за њихов доживљај пруге, возова и људи на железници.

Са задовољством истичемо да је 35. ликовни конкурс „Железница очима деце 2018“ превазишао сва наша очекивања. Приспело је 5195 радова из 315 основних школa и радионица, 142 предшколске установе, вртића и забавишта.

Позивамо Вас да учествујете и на овогодишњем 36. конкурсу и најбоље радове доставите Железничком музеју најкасније до 15. новембра 2019. године.

У прилогу достављамо пропозиције Ликовног конкурса „Железница очима деце“.

Користимо прилику да препоручимо сарадњу са Железничким музејом.

За све информације можете се обратити на

ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА:

Назив Конкурса:

 • 36. ЛИКОВНИ КОНКУРС „ЖЕЛЕЗНИЦА ОЧИМА ДЕЦЕ 2019“

Организатори:

 • „Железнице Србије“ ад, у чијем саставу је Железнички музеј

Услови Конкурса:

 1. На Конкурсу могу да учествују искључиво радови деце узраста до 14 година.
 2. Mолимо ликовне педагоге да се придржавају правила конкурса и изаберу и доставе највише до 10 најбољих радова у предвиђеном року.
 3. Радови треба да буду урађени на папиру до величине блока бр. 5. (радове не треба додатно опремати).
 4. На сваки достављени рад на полеђини обавезно написати податке: име и презиме аутора, разред и одељење (годину рођења за предшколску децу), назив школе, место, адресу, телефон, и-мејл школе и име и презиме ликовног педагога.
 5. Достављени радови се не враћају.
 6. Железнички музеј у Београду преузима сва ауторска права на свим приспелим радовима и може их користити у оквиру реализације Конкурса плакат, каталог, позивницу итд.

Достављање радова:

– Конкурсне радове треба доставити Организаторима најкасније до 15. новембра 2019. године на адресу:

 • „ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ“ АД – ЖЕЛЕЗНИЧКИ МУЗЕЈ
  ЗА КОНКУРС
  11000 БЕОГРАД, Немањина 6

Резултати конкурса:

 • Жири 36. ликовног конкурса прегледаће све приспеле радове и одабрати најбоље. Само аутори најбољих радова биће благовремено обавештени телефоном.
  Сви остали учесници информације могу добити на телефон 011/3610-334.

Излагање радова са Конкурса:

 • Одабрани радови са овогодишњег Конкурса биће изложени у Галерији Железничког музеја у Београду од 16. децембра 2019. до 17. јануара 2020. године.

ОВО ЈЕ УЈЕДНО И ПОЗИВ ЗА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ
У 
ПОНЕДЕЉАК  16. ДЕЦЕМБРА  2019. ГОДИНЕ У 12:00 САТИ

Информације: „Железнице Србије“ ад – Железнички музеј у Београду, Немањина 6, Телефон: 011/3610-334, веб страна: http://www.zeleznicesrbije.com/zeleznica-ocima-dece-2017/, и-мејл: aleksandar.pficer@srbrail.rs

Извор: Железнице Србије

***

12. дечји ликовни конкурс „Зграда која сија и мом граду прија“

Почео је дванаести ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС под називом „Зграда која сија и мом граду прија“.

Конкурс је отворен од петка, 25. октобра 2019. године, а у конкурсу учествују сви радови који стигну на адресу ЈП „Градско стамбено“ Београд до понедељка, 25. новембра 2019. године, до 15:00 часова.

Право чешћа имају сви ученици четвртог разреда основних школа са следећих десет београдских општина на којима ЈП „ Градско стамбено“ пружа своје услуге: Стари град, Палилула, Савски венац, Звездара, Врачар, Вождовац, Чукарица, Нови Београд, Земун и Раковица.

Тема конкурса: „Зграда која сија и мом граду прија“

Желимо да подстакнемо ученике да нам са свог становишта дочарају лепоту београдских зграда, чији изглед у великој мери зависи од самих станара. Подизање свести малишана о значају ове теме, доприноси бољем и лепшем изгледу Београда у будућности.

Формат: Радове треба израдити на папиру димензија 40 x 29 центиметра (блок бр. 5)

Дозвољене технике: бојице, фломастери, темпера, акварел, гваш и пастел или комбинацијом поменутих техника.

Начин пријављивања: Слање радова на конкурс врши се директно на писарницу нашег предузећа. Радови се достављају у коверти са назнаком ЗА ДЕЧИЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „Зграда која сија и мом граду прија“, ЈП „ГРАДСКО СТАМБЕНО“ Београд, Данијелова 33, 11000 Београд.

На полеђини сваког рада обавезно навести следеће податке:
1. име и презиме аутора,
2. назив школе, разред и одељење,
3. име и презиме једног родитеља или учитеља/ице и контакт телефон.

Напомена: Радови без тражених података не могу учествовати у конкурсу.

За сваки предати рад, писарница ће издати јединствени број под којим је заведена предаја.

Радови се могу предати и у школи, уколико иста организује групну предају радова на писарницу нашег предузећа.

Ограничења: Један аутор на конкурс може послати највише један рад.

Одабир победника: Од свих благовремено пристиглих радова, комисија ће направити селекцију од 50 најбољих. Ови радови ће бити изложени на интернет ФБ (FACEBOOK) страни ЈП „Градско стамбено“, на којој ће посетиоцима бити омогућено електронско гласање. Са једног ФБ профила, гласање ће бити могуће само једном. Један лајк=један глас!

Уколико се утврди било какво нерегуларно добијање гласова, рад који је на тај начин стекао подршку, биће дисквалификован. Гласање траје од 29. новембра од 12 часова, до понедељка 09. децембра 2019. године до 12 часова.

Дванест најбољих радова биће презентовани на ФБ страници предузећа 09. децембра 2019. године, после 16 часова.

Они ће бити публиковани у форми календара ЈП „Градско стамбено“ Београд за 2020. годину, а аутори ће, поред предвиђених награда, добити и неколико примерака календара одмах по завршетку штампе.

Прво тројепласираних чекају вредне техничке и уметничке награде!

Школа која пошаље највећи број радова, биће награђена за свој ангажман – добиће на поклон белу магнетну таблу формата 180 пута 120 cm, као и пратећи сет маркера и опреме за одржавање исте, такође и велики уметнички сет од 111 делова за ликовни кабинет.

Одељење победника добија на поклон биоскопске карте за заједнички одлазак на биоскопску пројекцију узрасно одговарајућег филма.

Јавно предузеће „Градско стамбено“ Београд, као посебну групу учесника, ове године позива на учешће ученике сликарских школа у Београду, узраста од 9 до 10 година.

Из ове категорије бираће се 25 радова за такмичарски део конкурса. Они ће такође бити изложени на овој ФБ страни, на којој ће посетиоцима бити омогућено електронско гласање, према наведеним условима и у задатим временским оквирима.

Од поменутих 25, бираће се један победнички рад, који ће бити публикован на првој страни календара нашег предузећа за следећу годину.

Победник из ове категорије такође ће бити награђен вредним техничким и уметничким наградама.

Проглашење победника и изложба радова: Свечана додела награда и отварање изложбе награђених радова одржаће се у жутом салону Скупштине града Београда средином децембра. Свакако, о свим детаљима доделе ће сви бити директно и благовремено обавештени. Догађају ће присуствовати сви аутори радова чији радови красе календар за 2020 годину уз пратиоце (родитеље, старатеље), представници ЈП „Градско стамбено“ Београд, као и новинари београдских медија. Скуп ће отворити представници нашег предузећа, потом следи додела награда, а затим ће уследити званично отварање изложбе уз пригодан коктел. Изложбу чине тринест награђених радова.

Напомена: Примљени радови се не враћају, а организатор конкурса задржава право да их искористи као илустрације у својим публикацијама и рекламним материјалима, а без накнаде ауторима.

***

Међународни конкурс „СТРИП – КАИШ 2019“

Дечји култруни центар Београд расписује Међународни конкурс „СТРИП – КАИШ 2019″. На конкурсу могу учествовати појединци, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације из целог света.

 • Право учешћа имају деца и млади од 5 до 18 година.
 • Избор теме је слободан
 • Техника рада је потпуно слободана
 • Потребно је испунити форму стрипа – каиша
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Формат радова је слободан
 • Индивидуални учесници могу да пошаљу до три рада у различитим ликовним техникама, а установе и асоцијације до 30 радова различитих аутора

Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали у 2018. или 2019. години. Приспели радови се неће враћати. Рок за приспеће радова је до 9. децембара 2019. године.

Радове слати на адресу:

Дечји културни центар Београд, Таковска 8, 11 000 Београд, Србија

Стручни жири ће одабрати радове за излагање и доделити награде у појединачној и групној конкуренцији, у четири старосне категорије. Жири ће доделити и већи број похвала. Биће додељена посебна признања ликовним педагозима за иновативне методичке приступе  у неговању и развијању дечјег ликовног стваралаштва, као и у неговању стрип стваралаштва.

Потребно је на полеђини сваког послатог рада читко попунити и залепити формулар:

Извор: Дечји културни центар

***

Популарно ликовно такмичење Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ) враћа се у Србију

Ваздухопловни савез Србије, као активан члан Међународне ваздухопловне федерације (ФАИ), организује ликовни конкурс за младе уметнике, старости између шест и седамнаест година, на тему: Летење прошлости и будућности. Ово међународно уметничко такмичење одржава се од 1986. године и отворено је за сву децу из земаља чланица ФАИ. Сваке године се бира нова тема конкурса, са циљем да се инспиришу млади уметници, а на адресу Међународне ваздухопловне федерације стижу радови деце са свих крајева света – из Кине, Финске, Русије, Америке… Претходних година и деца из Србије су учествовала у овом ликовном конкурсу, а на адресу Ваздухопловног савеза Србије је пристизало годишње преко хиљаду ликовних радова из предшколских установа, основних и средњих школа.

ТЕМА КОНКУРСА ЗА 2020. ГОДИНУ: ЛЕТЕЊЕ ПРОШЛОСТИ И БУДУЋНОСТИ

ПРАВИЛА КОНКУРСА

Рок за слање радова: 30. децембар 2019. године

Адреса за слање радова: Ваздухопловни савез Србије, Узун Миркова 4/1, 11000 Београд

Напомена: Радове слати ИСКЉУЧИВО Ваздухопловном савезу Србије, не Међународној ваздухопловној федерацији.

Старосне групе:

 1. група – јуниорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2010. до 31.децембра 2013.године)
 2. група – средња категорија (деца рођена од 1.јануара 2006. до 31.децембра 2009.године)
 3. група – сениорска категорија (деца рођена од 1.јануара 2002. до 31.децембра 2005.године)

Формат:

Обавезан формат радова је А3 (297 x 420mm). Радови се не смеју урамити или уоквирити на било који начин.

Техника:

Дозвољено – водене, акрилне и уљане боје, трајни маркери, фломастери, хемијске оловке, трајно мастило, дрвене боје или слични медијуми.

Недозвољено – графитна оловка, угљене оловке, и слични медијуми којима се скида боја, компјутерски генерисане слике, колаж.

Подаци о аутору:

На полеђини рада треба навести следеће податке – наслов слике (пожељно навести), име и презиме, адреса, датум рођења, држава, назив и адреса школске установе коју аутор похађа, сертификат о аутентичности (образац дат у прилогу конкурса и попуњава га родитењ/наставник или друга квалификована особа).

Извор: Моје дете

***

Дечји литерарни конкурс „Свет је округао, а не коцкаст“

Конкурс отворен до: 31. октобра 2019. године до поноћи
Конкурс расписује: Сајт МојеДете

Драга децо,

Налазите се на самом почетку школске године, новог разреда и нових лекција. У свим атласима и уџбеницима јасно стоји да је свет округао. Међутим, уместо да га истражујемо док се окреће, ми га откривамо кроз коцкасте екране телефона, компјутера и телевизора. Некако нам чак и обична реч буде занимљивија ако је прочитамо на малом екрану. Прстићи су нам постали бриткији од језика. Да ли баш мора тако?

Занимљив, бучан и шаренолик свет Интернета и телевизије заиста уме да изгледа занимљивије и лепше од стварног света који нас окружује и у коме живимо. Ипак, то је само варка. Прави свет је онај у коме пешачите до своје школе, у ком решавате домаће задатке, смејете се на игралишту са друговима и другарицама. Ево прилике да покажете шта је то на овом округлом свету што вас чини срећним, што вас радује и оплемењује. Овај конкурс је шанса за стварни свет, хоћемо да му покажемо колико је важан, да нисмо заборавили да уживамо на његовом сунцу, у разноликим опојним мирисима његове ливаде у зујању пчела и поју птица. Зато нећемо игрице, хоћемо игре, хоћемо праве, а не виртуелне пријатеље. Овај конкурс је могућност да изразите свој став о свим чудима технологије која нас окружују. Не заборавите да је свет највеће чудо, само га треба волети и чувати.

Упшти услови конкурса

Тема конкурса је другачија него претходне и верујемо да представља изазов коме ћете се радо одазвати. С нестрпљењем чекамо да нам објасните због чега је вама занимљивије у округлом свету, него у коцкастом.

Ученици ће бити бодовани у три категорије:

I категорија – (млађи основци  – од 1. до 4. разреда)
II категорија – (старији основци – од 5. до 8. разреда)
III категорија – (средњошколци – од 1. до 4. разреда)

Право учешћа имају сва деца – ученици основних школа из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Сваки рад треба да садржи: име и презиме ученика, узраст, име школе, адресу становања као и име ментора (то може бити родитељ, учитељ или наставник).

Слањем ваших радова прихватате да ваши радови буду објављени на сајту МојеДете у оквиру категорије Деца за децу.

Поред ових података можете нам послати кратку биографију детета у неколико реченица.

Наша препорука би била да користите Тимес Неw Роман фонт 12, али није грешка уколико изберете и неки други фонт. Можете нам слати ваше радове у форми поезије или прозе.

Један ученик може послати највише један рад.

Сви пристигли литерарни радови морају бити ауторска дела (не смеју бити преузети са интернета или неког другог извора).

Рок за достављање радова је: 31. октобар  2019. године до поноћи.

Неблаговремене радове нећемо узимати у обзир.

***

Конкурс за ученике основних школа „Школски зелени прес 2019.“

Циљ “Школског зеленог прес-а” је да се ученици укључе у препознавање добрих и лоших примера заштите животне средине у школи, око школе, у свом месту становања, у околини места становања и њихова презентација путем чланака (текста) и фотографије.

Већ пету годину заредом еколошко удружење грађана “Зелено питање” из Новог Сада и дечји еколошки часопис “Чувари равнице”, уз подршку Републичког министарства културе и информисања организују конкурс “Школски зелени прес”. На конкурсу могу да учествују основне школе из целе Србије па се стога позивају директори основних школа, учитељице, учитељи, наставнице и наставници да се са својим ученицима укључе у “Школски зелени прес 2019.” слањем чланака и фотографија до 30. октобра 2019.

Циљ “Школског зеленог прес-а” је презентација радова на школској огласној табли; у школском информатору; на интернет сајту школе… а најбољи, најзанимљивији, најдуховитији, најкреативнији радови ће се публиковати у штампаном издању дечјег еколошког часописа “Чувари равнице” и електронским издањима (интернет и фејсбук страница).

У програму “Школски зелени прес“ се награђују најбољи чланак (до 250 речи) и фото есеј (серија фотографија). И то, у четири старосне категорије ученика (I-II разред; III-IV разред; V-VI разред; VII-VIII разред). Радови могу битни групни (три члана) и појединачни – што треба навести у пријави.

Детаљне информације о припреми радова и правилима конкурса ОВДЕ.

Извор: АНТРФИЛЕ

***

Конкурс „За мене више дилема не постоји, од енергије су најбољи обновљиви извори“

НВО „Оаза знања“ за промоцију природних наука и књижевности расписује међународни конкурс под називом: „За мене више дилема не постоји, од енергије су најбољи обновљиви извори“.

Као што знамо све што нас окружује заснива се на коришћењу енергије, али енергије нема у изобиљу! Почеле су се јављати енергетске кризе и зато се инсистира на штедњи енергије и могућности коришћења обновљивих извора енергије. Ми овим конкурсом желимо промовисати и подстицати коришћење обновљивих извора енергије.

Конкурс је намијењен основцима, средњошколцима и њиховим наставницима као и свима који на неки начин желе промовисати обновљиве изворе енергије.

Теме конкурса су:
1. Сунце, вода, вјетар као извори енергије будућности.
2. Штедња енергије.

Учесници могу слати радове у неколико категорија:
1. Литерарни радови: есеј, реферат, пјесма, прича… Радове писати искључиво у ворд документу (у облику „rad.doc“ или „rad.docx“). Радове не шаљите у PDF или у неком другом формату.
2. Ликовни радови: Дајте машти на вољу и нацртајте нешто на тему обновљивих извора енергије; фотографију Вашег рада послати на маил, а уколико будете изабрани исти рад Вам можемо тражити да нам га пошаљете или донесете, све у договору са Вама.
3. Компјутерски цртежи: Креирајте радове на дате теме и пошаљите у jpg или png формату на маил.
4. Макете и модели: Креирајте модел ветрењаче, соларног поља, еко села, еко града, куће школе, сунца, потока, капи воде…. Фотографију урађене макете или модела пошаљите нам на маил. Уколико будете изабрани исти рад Вам можемо тражити за презентацију све у договору са Вама.
5. Постери, пано радови, интерактивне књиге, флајере, брошуре: Креирати по вашој вољи и жељи на задате теме и послату у облику .pdf, .jpeg или фотографију постера, паноа или књиге пошаљите нам на маил.
6. Наставничке активности: Драги наставници пошаљите нам ваше презентације, радионице, продукте са часова… на мејл. Формати за слање могу бити .doc, .docx, .ppt, .pdf, линк.

Препозиције слања у свим категоријама:
Као што је назначено у категоријама одређени формат рада послати у прилогу, а у тексту мејла написати следеће:
Тема рада:
Категорија:
Аутор рада:
Школа коју аутор похађа / у којој аутор ради:
Мјесто и држава аутора:
Име ментор (уколико је рад рађен под менторством):
Кратак опис послатог прилога:
Мејл на којем можете слати радове и добити разне информације је  oazaekoradova@gmail.com
Самим слањем радова на наш конкурс прихватате услове конкурса:

Организација има право да изабере радове који су по комисији најбољи, уз договор са Вама може да мијења ваше радове, користи Ваше радове за јавно представљање.
Изабрани радови биће објављени у јединственом зборнику радова.
Аутори изабраних радова и њихови ментори (уколико раде под менторством) имају право да добију захвалнице за учешће и дају предлоге за креирање зборника и презентовање на манифестацији.
Крај конкурса је 24. септембра 2019, а резултати истог ће бити објављени до 27. септембра 2019.

Извор: Оаза знања

***

Трећи литерарни конкурс „Лето без бриге, проведи крај књиге”

Поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе, а у сусрет распусту Друштво школских библиотекара Србије расписује Трећи наградни литерарни конкурс намењен ученицима основних и средњих школа са циљем да мотивише ученике да читају и бележе своје утиске као препоруке о прочитаној књизи

Лето без бриге, проведи крај књиге 2019.

са темом

Са омиљеним ликом из романа, никада нисам сам/сама

Конкурс се расписује у три категорије:

 1. За ученике од I до IV разреда
 2. За ученике од V до VIII разреда
 3. За ученике средњих школа

Најбољи радови у свакој од категорије биће проглашени посебно.

Услови конкурса:

 • Сви радови морају садржати следеће податке: име, презиме, разред и одељење ученика, назив и адресу школе, име и презиме предметног наставника, контакт телефон и мејл адресу школе, име школског библиотекара.
 • Један ученик може да учествује са већим бројем радова.
 • Број радова из једне школе није ограничен.
 • Радове слати у електронској форми, ћириличним писмом, на адресу: dsbskovcezic@gmail.com

КОНКУРС ЈЕ ОТВОРЕН  ДО 30. 9. 2019. ГОДИНЕ.

 • Радови ће бити шифрирани, а потом прегледани.
 • Стручни жири донеће одлуку о најбољим радовима.
 • Најбољи радови биће објављени на сајту Друштва.
 • Датум и место доделе награда: књига и диплома, биће објављени на сајту и Фејсбук страни Друштва у новембру текуће године.
 • Библиотекари школа чији ученици освоје прва места добиће бесплатну чланарину за 2020. годину.

Текст конкурса можете преузети овде.

***

Литерарни конкурс „Бајка по твојој мери“

Да ли свака бајка има срећан крај?
Драги школарци, по први пут имате шансу да искористите своје литерарне таленте и креирате крај бајке Гроздане Олујић по својој мери.

Да се подсетимо:

Уметнички свет у ауторским бајкама саграђен је на елементима чудесног и нестварног. У овим бајкама познато је име ствараоца, време и простор су конкретизовани, јунаци имају имена, главни лик не мора бити човек, описи су развијенији, мотивација је комплекснија, а завршетак се не мора одвијати у знаку среће за јунака.

Чувени писци бајки су: Ханс Кристијан Андерсен, браћа Грим, Александар Сергејевич Пушкин, Оскар Вајлд, Гроздана Олујић.

Гроздана Олујић (30. август 1934 — 16. март 2019) била је српска списатељица, есејисткиња, преводитељка и антологичарка. Објавила је шест романа: Излет у небо (1957), Гласам за љубав (1962), Не буди заспале псе (1964), Дивље семе (1967), Гласови у ветру (2009) и Преживети до сутра (2017). Сабрани романи у шест књига објављени су 2018. године у издању Српске књижевне задруге и Партенона. Објавила је и велики број бајки и збирки бајки. Њена дела доживела су бројна издања у земљи, а преведена су на чак тридест шест светских језика. Добитница је многобројних књижевних награда од којих су најпознатије: Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2004) и Нинова награда за најбољи роман (2009).

Конкурс је подељен у неколико циклуса, а у сваком од њих обрађује се одређена бајка:

20. фебруар – 20. април: Бајка Мачка која је лизнула небо

20. април – 20. јун: Бајка Село изнад облака

20. јун – 20. август: Бајка Месечев цвет

20. август – 20. октобар: Бајка Јастук који је памтио снове

Радови треба да садрже почетни део оригиналне бајке, уз посебно означен део краја који је ауторско дело ученика.


Радове могу пријавити ученици од 5. до 8. разреда и шаљу их у дефинисаном року на следећу имејл адресу:  konkurs@bigzskolstvo.rs

У сваком циклусу, биће додељење следеће награде:

1. Курс креативног писања

2. Комплет лектире

3. Школски речник књижевних термина

СРЕЋНО!

Извор: Школски портал